Wat gaan we daarvoor doen?
- Verwerking huishoudelijk afval moet betaalbaar blijven.2.4.5Stand van zaken Voorjaarsnota
De gemeente heeft weinig invloed op de verwerkingskosten van afval. Wel is landelijk het systeem rond verpakkingen gewijzigd waardoor gemeenten alleen nog verantwoordelijk zijn voor en ook alleen vergoed worden voor de inzameling.
Bezuinigingen op de inzameling zijn mogelijk door service verlagende maatregelen. En mogelijk kan ‘de vervuiler betaalt’ verder worden opgevoerd. Hierover moeten we in het kader van de begroting 2021 besluiten nemen.
Stand van zaken NajaarsnotaStand van zaken JaarrekeningTijdens de behandeling van de kadernota 2021 en de behandeling van de evaluatie en bijstelling van het afvalbeleid is besloten om voor 2021 een kostendekkende afvalstoffenheffing te berekenen. Afhankelijk van de keuzes die in de raadsvergadering van april 2021 gemaakt worden voor bijstelling van het afvalbeleid kunnen mogelijk besparingen worden gerealiseerd. Die worden vervolgens verwerkt in een kostendekkende afvalstoffenheffing 2022.
- We werken aan een duurzame gemeente door te werken aan energiebesparing en het opwekken van duurzame energie.2.4.1Stand van zaken Voorjaarsnota
Duurzame energie
Het Loket Duurzaam Wonen Plus informeert wekelijks onze inwoners over mogelijkheden om energie te besparen. Dit gebeurt door persoonlijk contact, telefonisch contact of per email. De stimuleringsregelingen blijken een succes. Voor de subsidie voor energiebesparende maatregelen komt de bodem in zicht. We schatten in dat de regeling voor de zomer is uitgeput. Er is dan sinds 2018 in totaal €1.000.000 aan subsidies verleend voor energiebesparende maatregelen en zonnepanelen.
Er zijn drie pilotprojecten benoemd voor het grootschalig opwekken van zonne-energie op land.
We gaan de discussie aan over windmolens in onze gemeente. Die zal in de tweede helft van dit jaar plaats gaan vinden.
Aardgasvrij wonen
Er is een startnotitie opgesteld voor een warmtetransitievisie. We treffen nu de voorbereidingen voor de aanbesteding.
Ook hebben we een samenwerkingsverband met Oosterpoort opgezet. We hebben een subsidie gekregen van de provincie om te onderzoeken of er draagvlak is in de wijk De Drul voor een pilot aardgasvrij wonen. Daarnaast faciliteren we buurtschappen en VVE’s in de zoektocht naar aardgasvrij wonen.
Duurzame mobiliteit
Vorig jaar zijn er 11 openbare laadpalen bijgekomen, dat is een verdubbeling van het aantal laadpalen. Ook dit jaar rollen we het netwerk van laadpalen voor elektrische auto’s verder uit.
Daarnaast vervangen we jaarlijks een deel (250 tot 300 lantaarnpalen) van de huidige straatverlichting door LED-verlichting.
De regionale aanbesteding voor het doelgroepenvervoer is net afgerond. Gedurende de contractperiode van 10 jaar is onze ambitie om, uiterlijk 1 januari 2030, te komen tot een volledig emissieloos doelgroepenvervoer.
Circulaire Economie
Op regionaal niveau werken we hard aan de circulaire economie. Een belangrijk onderdeel daarvan is een circulaire grondstoffenbank. We ondersteunen dit door de kansen in onze gemeente aan te dragen. Ook is er een onderzoek uitgezet naar de mogelijkheden voor circulaire economie in de toeristische sector in onze gemeente. Voor de zomer verwachten we de resultaten van dit onderzoek.
Klimaatadaptatie
Er wordt een RAS uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie opgesteld.
Samen duurzaam handelen
We werken actief mee aan een concept-bod voor de Regionale Energie Strategie. Enerzijds door onderdeel te zijn van de werkgroep RES. Anderzijds door actief deel te nemen aan de ruimteateliers en de stakeholderinterezzo’s. We brengen constant onze visie in op de invulling van ons regionale concept-bod.
Via het Loket Duurzaam Wonen plus adviseren we ook bedrijven over mogelijke duurzaamheidsslagen. Daarnaast voeren we gesprekken met de ODRN over hoe zij ondernemers in onze gemeenten ook kunnen coachen op het gebied van duurzaamheid. In de toeristische sector werken we aan circulariteit. Verder voeren we gesprekken met ondernemers over de mogelijkheden om duurzame energie op te wekken.
Duurzaam organiseren
Er is onderzocht wat het invoeren van de CO2-prestatieladder betekent. Een raadsvoorstel hierover is in voorbereiding.
De website is verbeterd, maar dit blijft een continu-proces. We werken aan structureler communiceren over duurzaamheid.
De meest voor de hand liggende maatregelen aan onze gebouwen zijn genomen. Nu moeten we verder kijken. Er wordt onderzocht welke maatregelen wij nog kunnen nemen. Voor de zomer verwachten we de resultaten van dit onderzoek.
Stand van zaken NajaarsnotaStand van zaken JaarrekeningIn 2020 zijn verdere stappen gezet in de uitwerking en uitvoering van de ruimtelijke visie duurzame energieopwekking, zoals is vastgesteld in december 2019. We realiseren ons steeds meer dat de duurzaamheidsopgave fors is en niet alleen met zon op dak te realiseren is. Inmiddels zijn vier pilots voor het ontwikkelen van grootschalige zonneparken geselecteerd en onderzoeken we op een specifieke locatie de mogelijkheden. Er is circa 82 hectare aan zonnepark in onderzoek, dit is exclusief natuurontwikkeling. Mits er geen pilots afvallen, zullen we in deze coalitieperiode geen nieuwe pilots aanwijzen. Ook is op verzoek van de raad de discussie over windmolens heropend.
Wij zijn erin geslaagd om onze eigen ruimtelijke visie duurzame energieopwekking 2019 op te nemen in de Regionale Energiestrategie. Op regionaal niveau hebben wij actief deelgenomen aan de invulling van het speerpunt Circulaire Regio van het Versterkingsproces in de regio.
We zijn gestart met de warmtetransitie. Ook hebben we diverse subsidies aangevraagd en deels al ontvangen om onze inwoners te helpen richting een gasloze toekomst.
Het Loket Duurzaam Wonen Plus blijft ondanks de lockdowns een succes. Het aantal nieuwe klantcontacten is met ruim 30% gestegen. Het college heeft besloten om deelname aan het Loket Duurzaam Wonen Plus voort te zetten.
Momenteel zijn er in onze gemeente 21 openbare laadpalen voor elektrische auto’s. Dit is volgens verwachting.
De succesvolle subsidieregeling voor duurzaamheidsmaatregelen is uitgeput en beëindigd. Er zijn ruim 2.000 energiemaatregelen getroffen. Ongeveer de helft voor zonnepanelen en de andere helft isolatie of HR++ glas. Er is 54 keer gebruik gemaakt van de lening Toekomstbestendig Wonen/duurzaamheidslening. Dit is bijna een halvering. Er is € 268.000 uitgeleend. Er is tweemaal gebruik gemaakt van de Stimuleringslening duurzame maatregelen non-profitorganisaties.
Green Destinations is voor ons de kapstok om de toeristische sector te verduurzamen. In 2020 kregen we het predikaat Platinum, waarmee we tot de 100 meest duurzame toeristische gemeenten ter wereld behoren. Er zijn twee pilots bij toeristische bedrijven gestart om afval te verminderen en het scheiden van afval te verbeteren en circulair in te zetten.
Als organisatie blijven wij verduurzamen. Het college heeft besloten om het ambitiedocument duurzame GWW-sector (grond, weg en water) te ondertekenen. Ook hebben wij verder onderzocht welke maatregelen we nog kunnen treffen om ons vastgoed te verduurzamen. Het meeste figuurlijke laaghangend fruit is geplukt, maar we hebben toch nog enkele acties doorgevoerd.
Het Actieplan Duurzaamheid is geëvalueerd. Circa 77% loopt zoals gepland of is reeds afgerond. Twee acties zijn afgebroken, omdat wettelijke regelgeving is uitgesteld/de uitvoering in de weg staat. Vanwege bezuinigingen is ervoor gekozen om de invoering van de CO2-prestatieladder en deelauto-concepten op een lager pitje te zetten.
We werken momenteel aan een actualisatie van het Actieplan Duurzaamheid.
- We nemen maatregelen tegen de effecten van klimaatverandering.2.4.2Stand van zaken Voorjaarsnota
Er worden momenteel twee sporen gevolgd. Per thema kijken we in regionaal verband welke partij al maatregelen neemt en extra maatregelen wil nemen. Verder kijken we op regionaal niveau welke maatregelen de verschillende gemeenten gezamenlijk willen nemen en welke ze lokaal willen oppakken. Het streven is om na de zomer een concept uitvoeringsplan gereed te hebben.
Stand van zaken NajaarsnotaStand van zaken JaarrekeningHet Regionaal Uitvoeringsplan (RUP) is afgerond en wordt in 2021 vastgesteld. Er zijn 9 speerpunten geformuleerd, die door de verschillende deelnemende overheden worden getrokken. Bijvoorbeeld : Herstel van de blauwe motor in de stuwwal.
Gelijktijdig met de vaststelling van het RUP is er gewerkt aan een afwegingskader voor het verdelen van de beschikbare Rijksgelden voor klimaatadaptatie. Dit afwegingskader zal in 2021 worden vastgesteld, waarna een subsidieverzoek kan worden ingediend bij het Rijk. Het Lokale Uitvoeringsprogramma wordt in 2021 verder opgepakt.
- We stimuleren het verminderen van de hoeveelheid restafval.2.4.4Stand van zaken Voorjaarsnota
Er is nog geen duidelijkheid over eventuele opschaling van de luierverwerking bij ARN. Medio 2020 verwachten we hierover een besluit van ARN. Daarna kan besluitvorming binnen de gemeente plaatsvinden over gescheiden inzameling en verwerking van luiers en incontinentiemateriaal, en verlaging van de inzamelfrequentie restafval.
Communicatie en educatie loopt conform plan. Er is een raadsvoorstel in voorbereiding voor mogelijkheden van gescheiden inzameling op basisscholen.
Er is een pilot uitgevoerd voor lokaal en circulair verwerken van bermmaaisel. Helaas waren er juridische belemmeringen voor voortzetting van deze pilot.
En alle zakken en minicontainers die Dar namens gemeenten inkoopt zijn inmiddels van gerecycled materiaal en kunnen aan het eind van de levensduur ook weer gerecycled worden.
Stand van zaken NajaarsnotaStand van zaken JaarrekeningDe evaluatie en bijstelling van het afvalbeleid is gedurende 2020 een eerste maal behandeld in de raad. Ten tijde van het opstellen van de jaarrekening 2020 loopt hierover nog een inspraakprocedure. In de raad van april 2021 worden concrete voorstellen voor bijstelling besproken.
Een van die voorstellen betreft de gescheiden inzameling en verwerking van luiers en incontinentiemateriaal. De installatie bij ARN wordt momenteel opgeschaald.
In dezelfde raadsvergadering komt ook een voorstel over gescheiden inzameling van grondstoffen op scholen. Hiervoor loopt momenteel ook een inspraakprocedure op de voorgestelde wijziging van de afvalstoffenverordening.
- Wij nemen maatregelen om wateroverlast te voorkomen.2.4.3Stand van zaken Voorjaarsnota
Breedeweg
Hier werken we volgens planning aan de voorbereiding. Momenteel realiseren we de eerste grondaankopen op de hellingen rondom Breedeweg.
- Droogdal 1: De ontwerptekeningen voor de waterbergingen Knapheideweg/ Hemeltje worden gemaakt en ook het landschappelijk inpassingsplan. In verband met de Corona-maatregelen zijn de geplande bewoners bijeenkomsten uitgesteld tot na juli 2020. De uitvoering van het werk start in april 2021 en is vóór juli 2021 gerealiseerd. De maatregelen op het tracé Hemeltje-Wilgstraat-Kruksebaan-buurtsuper binnen de bebouwde kom worden vanaf 2021 voorbereid en uitgevoerd.
- Ook de maatregelen in het droogdal 2: Klein Amerika-Antoniusweg-Groesbeekse Boys-Bredeweg-Bruuk staat in de steigers voor uitvoering in 2021. We streven naar voltooiing in november 2021. Hier wordt met name gesproken met de betrokken grondeigenaren en de voetbalvereniging in verband met grondruilingen. Het beteugelen van de wateroverlast in deze stroombaan 2 moet de realisatie van de woningbouwlocatie hoek Bredeweg/Sint Antoniusweg mogelijk gaan maken.
- In het voorjaar 2020 maken we aanpassingen op het terrein van de buurtsuper Breedeweg. Dit zorgt ervoor dat het regenwater dat zich nu verzamelt op de rijbaan in de hoek Bredeweg/Sint Antoniusweg kan wegstromen naar de Leigraaf. We doen dit in nauw overleg met de eigenaar van het perceel.
De beschreven maatregelen westelijk van de Knapheideweg/Grafwegen moeten zorgen voor een reductie van 70% van het afstromend regenwater ten opzichte van de bui van 30 mei 2016 door de kern Breedeweg.
In de periode 2022-2024 gaan we de maatregelen voor vermindering van de wateroverlast in de drie droogdalen bij Grafwegen en het droogdal bij de 2e Colonjes voorbereiden en realiseren.
Centrum Groesbeek
De reconstructie Kerkstraat/kruising Ottenhofstraat is in uitvoering en de reconstructie Mooksestraat/Binnenveld is aanbesteed en wordt in 2020 uitgevoerd.
Heilig Landstichting
Momenteel wordt door Vitens en de Provincie de verplaatsing van de waterwinputten Brakkenstein onderzocht. Hun voorkeursvariant is verplaatsing naar het oosten. Daardoor komt de kern Heilig Landstichting in het waterwingebied te liggen. Dit beperkt ons sterk in de oplossingsmogelijkheden. De komende jaren zullen we hierover in overleg zijn.
Stand van zaken NajaarsnotaStand van zaken JaarrekeningBreedeweg
Op 29 oktober 2020 is het krediet beschikbaar gesteld voor het project “Breedeweg maakt ruimte voor water”. De financiering is (eveneens op 29 oktober 2020) ondergebracht in het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP), waardoor de lasten niet (direct) op de gemeentebegroting rusten. Hierna is ook de samenwerkingsovereenkomst met het Waterschap Rivierenland getekend. De gemeente is de hoofdaannemer van het project, en de gemeente ontvang voor grofweg de helft van de kosten een bijdrage van het Waterschap. De interne administratie is zodanig ingericht dat er altijd zicht bestaat op de bestedingsruimte per maatregel (of groep van maatregelen).
Van de provincie is een toezegging ontvangen dat zij de maatregelen aan de provinciale weg gaan uitvoeren. Hiervoor was 6 ton begroot. Daarnaast is er hard gewekt aan de regionale aanvraag voor de DPRA (Delta Programma Ruimtelijke Adaptatie) subsidie.
Er zijn vier percelen verworven en op veel plaatsen is (en wordt) gesproken met eigenaren van percelen waarop we maatregelen willen realiseren.
Op korte termijn wordt gestart op de locatie Hemeltje. Het ontwerp is besproken met de omgeving. Ook zal de bestaande duiker tussen de percelen Breedeweg 89 en 91 worden vergroot. Eigenaren hebben de medewerking toegezegd. Langs de Knapheideweg zullen ook maatregelen uitgevoerd gaan worden, hiervoor zijn de voorbereidingen in gang gezet.
Het offertetraject voor de campagne Steenbreek is doorlopen en de opdracht is gegund. Met deze bewustwordingscampagne willen we de komende drie jaar bereiken dat ook de inwoner van Breedeweg een steentje bijdraagt aan de problematiek van de wateroverlast.
Enkele maatregelen zijn ook al daadwerkelijk uitgevoerd:
· Rondom de buurtsuper is het terrein zodanig ingericht dat het water langs de super stroomt. Hiervoor is onder meer een goot achter de super aangelegd.
· In de 17 septemberstraat is een lijngoot aangelegd.
· Het pleintje Berkstraat is Klimaat robuust ingericht. Hier is een participatietraject aan voorafgegaan.
Beek
· De stresstesten zijn uitgevoerd. De volgende stap is het uitvoeren van een risico dialoog met de bewoners van Beek en Ubbergen. Aan de hand hiervan kunnen een aantal maatregelen doorgerekend worden. Opdracht ligt nog bij DHV-Haskoning.
· De gesprekken zijn nog niet opgestart.
· Begin 2021 wordt er een pilot uitgevoerd. Aan de hand hiervan herstellen we de goten en beken waar dat noodzakelijk is.
Centrum Groesbeek
Reconstructies zijn uitgevoerd. Er moet nog een duikerleiding vergroot worden ter hoogte van de voormalige Jan Linders. Dit zal in 2021 afgerond zijn.
Heilig Landstichting
Een groot deel van de oplossing ligt op Nijmeegs grondgebied. Het stelsel heeft namelijk geen nooduitlaat. Alle voorbereidende leidingwerkzaamheden zijn in het verleden uitgevoerd. De uitstroom zit echter op Nijmeegs grondgebied. Hiervoor is overleg en toestemming nodig om op Nijmeegs grondgebied een uitloop voorziening te realiseren en te maken. Er zal eerst een studie gedaan moeten worden om aan te tonen hoe vaak een overstorting plaats zal vinden en hoeveel.